Hauptwerk Computer

Hauptwerk Computers

Welke computers gebruikt Personal Organ?

De computer is een niet te onderschatten onderdeel van het orgel, Je wilt dat het systeem snel start en dat de orgels/sampelsets snel worden geladen. Personal Organ werkt hierbij samen met Hauptwerk Consult. Samen zoeken we naar de beste oplossing.


Waar moet een computer aan voldoen? 

 • De computer moet snel kunnen starten en laden
 • De Computer moet stabiel zijn.


Welke componenten kun je gebruiken in een computer?

Hieronder een uiteenzetting van de belangrijkste onderdelen

 • Aller eerst de processor, de rekenkracht van het systeem is afhankelijk van de snelheid van de processor. Wij gebruiken in onze orgels altijd een I7.
 • Werkgeheugen, Hierin worden alle sampels geladen zodat het orgel bespeelt kan worden. Wij maken gebruik van DDR4 werkgeheugen. Dit is nog niet zo lang op de markt, en is nog volop in ontwikkeling, de verwachting is dat dit steeds sneller word. Computers tot 128GB aan werkgeheugen zijn door DDR4 ook makkelijker te bouwen. Personal Organ leverd standaard 32GB.
 • Opslag Hierin zijn eigenlijk drie variaties in:
 1. HDD (Hard Disk Drive) dit is de oude vertrouwde harde schijf deze heeft een snelheid van De HDD is zo rond de 100MB/s
 2. SSD (solid state drive) Deze heeft geen bewegende onderdelen zoals een HDD. Je bestanden zijn opgeslagen in chips, net als in kleine SD-kaartjes. Dit maakt een SSD stiller, zuiniger, duurzamer en aanzienlijk sneller dan een HDD. De snelheid van SSD's (die wij gebruiken) is ongeveer 550MB/s
 3. SSD M.2 Dit is een compactere schijf dan de gewone SSD. deze kun je krijgen in verschillende snelheden. de snelste zijn hebben een leessnelheid van 3200MB/s De daadwerkeleke snelheidswinst ten opzichte van de gewone SSD is 30%!

Voorbeeld: Als de sampleset geladen word in 45 sec met een SSD, dan kun je die met een SSD M.2 laden in 35 sec.Welke componenten gebruikt Personal Organ in de Hauptwerk computers?

 • Proseccor : i7
 • Werkgeheugen : Min. 32GB DDR4
 • Opslag: 1x de zeer snelle SSD m.2. voor het snel laden van de samplesets daarnaast een  wat langzamere SSD m.2 voor Windows en de opslag van bestanden.


Hoe lang duurt het voor het orgel in opgestart?


Binnen 1 minuut!


Hierbij is uitgegaan van sampleset Utrecht, 24bit uncompressed geladen!

Pc heeft dan een werkgeheugen nodig van 64 GB RAM

(32 is standaard, dan word een sampleset compressed geladen. waardoor het iets langer kan duren)

Wist u dat u met een SSD M.2 een sampleset 30% sneller laad

dan met een gewone SSD? 

Voor kwaleit is er maar één oplossing....

Personal Organ

"voor een complete orgel beleving"