Hauptwerk

Hauptwerk

Wat is Hauptwerk?

Hauptwerk is een computerprogramma waarmee u het geluid van een kerkorgel in huis haalt. Het programma werkt onder Windows en Apple. Het orgel is met een midi kabel aan de computer verbonden, waardoor de pc alle signalen van het orgel opvangt. Met die signalen kan de pc de juiste geluidssignalen laten horen. Van elke toets word de aanslag, het aanhouden van de toets en de nagalm opgenomen, dit zorgt voor een zeer realistisch geluid. In het computerprogramma zijn veel instellingen handmatig aan te passen. Dit is na enige oefening en ervaring voor de meeste mensen goed te doen. Ook is het mogelijk om het geluid van de speakers met aparte software af te stellen op de ruimte, waardoor alle geluidsgolven tot zijn recht komen.


Traditionele orgelmerken nemen toch ook (kerk)orgel op?

Zeker, de ene fabrikant gaat hierin verder als de andere. Helaas blijft het bij een gedeeltelijk opgenomen orgel. Al gaan sommigen wel zover dat orgels ook toets voor toets opgenomen worden. Alleen word er door software de nagalm en tremulanten toegevoegd. Dit bespaart veel geheugen wat resulteert in een snelle laadtijd, maar een minder mooie en realistische klank.


Waarom dan toch Hauptwerk?

Hauptwerk bestaat al meer dan 10 jaar. In die jaren zijn er meer dan 100 orgels opgenomen en dat aantal groeit gestaag. Daarnaast is de ongekende hoge opname kwaliteit uniek. U waant zich, zeker met surround, in een echte kerk. geen softwarematige toevoegingen. Puur het orgel bespelen zoals die misschien wel honderden jaren geleden met veel passie is gebouwd.


Als u Hauptwerk eenmaal een keer gehoord en bespeeld heeft bent u meteen verkocht. De klank die een Hauptwerkorgel voortbrengt is zeer realistisch!

Waarom Hauptwerk?

Zeer realistisch

Voor Hauptwerk zijn er verschillende, intussen al meer dan 100  (kerk) orgels opgenomen die thuis bespeeld kunnen worden. Een orgel wordt toon voor toon opgenomen. Per toets word gebruik gemaakt van 3 opnamemomenten. De aanslag, het aanhouden van de toets en de nagalm. Doordat dit met elke stem en register wordt gedaan krijg je een kopie van van het orgel. Het voordeel van Hauptwerk is dat je thuis een echt bestaand (kerk) orgel kunt bespelen.

Roomcorrectie

Het geluid van een hauptwerkorgel wordt aangestuurd door een computer, waardoor het eenvoudiger is om het geluid precies op de ruimte waarin het orgel staat af te stellen. Geluidsgolven gedragen zich niet altijd zoals u wilt en in elke kamer is de geluidsweergave anders. Door geavanceerde programma’s te gebruiken is het mogelijk de golven te ‘meten’ en zo nodig te corrigeren. Lees HIER meer...

Hoge opnamekwaliteit

Bij het opnemen van de orgels worden vaak 4 opnameposities gekozen. Twee bij het front van het orgel en twee achter in de kerk. Hierdoor kun je een realistisch surround geluid creëren als je ook speakers achter het orgel plaatst. De laatste tijd worden orgels zelfs op 6 punten opgenomen zodat de gebruiker (virtueel) verder weg of dichterbij het orgel kan zitten. Om volledig gebruik te kunnen maken van de hoge kwaliteit en de vele opnamekanalen is een goede pc wel een vereiste.

Makkelijk uit te breiden

Doordat er in uw orgel een pc zit is er de mogelijkheid deze later uit te breiden of te vervangen mocht dat nodig of wenselijk zijn. Uw meubel is op die manier een eenmalige investering. Daarnaast is er de mogelijkheid om andere of meerdere sample-sets te kopen waardoor de beleving weer veranderd en er nieuwe inspiratie is voor uw orgelspel.

Waarom een orgel van Personal Organ?

Hoge kwaliteit meubels.

Volledig op maat gemaakt.

Zeer snelle computer.

Hoogste audio kwaliteit.


Als kwaliteit belangrijk is, is er eigenlijk maar 1 oplossing....